LINK Educational Alliance rame uz rame sa najboljim svetskim školama i uglednim edukatorima na Svetskom obrazovnom samitu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Svetski obrazovni samit, prvorazredni događaj koji je okupio najblistavije umove današnje prosvete, doveo je u žižu najvažnije inovacije u obrazovanju i ponudio niz rešenja za izazove sa kojima se suočavaju obrazovne institucije današnjice.

LINKgroup je izabran da ovom prilikom predstavi naše škole koje su ponele titulu „cool school”, kao i svoja istraživanja iz sfere kreativne nastave i metakognicije, koja su naišla na dobar prijem kod 100.000 kolega iz različitih delova sveta. Samit je održan u onlajn-formatu. 

Osam stejdževa za fascinantne inovatore

Osam pozornica samita bilo je rezervisano za svetske hedlajnere, ljude koji menjaju paradigme, hrabre lidere i inspirativne nastavnike, kao i stručnjake u oblasti obrazovanja koji dele strast prema kreativnosti ser Kena Robinsona, čarobnjacima „high impact” učenja, praktičarima ranog obrazovanja i ponosnim predstavnicima najboljih škola na svetu. 

Domaćini samita – Stephen Cox, prvi čovek organizacije „Osiris Educational”, i Anne-Marie Duguid, direktor-osnivač Chartered College of Teaching – osmislili su ovaj događaj, na koji su pozvali obrazovne trendsetere iz preko 30 zemalja da podele svoje vizije budućnosti obrazovanja.

Teme samita bile su posvećene inovacijama u digitalnom svetu, vrednostima koje slave različitosti u primenjenoj pedagogiji, te konceptima „mindfulness” i „wellbeing” kao vodećim principima i modelima u dizajnu učenja, čija je svrha da interpretiraju kompleksne mreže i strukture znanja.  

Velika imena sa velikim idejama

Najveća obrazovna imena postavila su nam izazov u vidu novih načina razmišljanja i rasuđivanja. Publika je učila od najboljih i sa najboljima – ljudima koji su otelovljenje najviših dometa u istraživanju, filozofiji i praksi obrazovanja. 

Veština, volja i veselje vode ka akademskom uspehu

Profesor John Hattie proučava efekat učenja na dostignuća učenika već gotovo 30 godina. On je predstavio svoje revolucionarno istraživanje i otkrio 10 najmoćnijih strategija učenja za 2021. godinu. Učenje treba da bude vidljivo, tvrdi on, a veština, volja i veselje („skill, will and thrill”) – vodilje ka akademskom uspehu naših učenika. 

Liderske politike treba da budu inkluzivne

Pravi heroj inkluzivnih liderskih politika, dama Alison Peacock, predstavila je svoj rad u sferi školskog liderstva i objasnila kako je revolucionarnim pedagoškim radom doprinela polju obrazovnih istraživanja. 

Nastavnici, ne ostavljajte nijedno dete po strani 

Profesor Carol Ann Tomlinson, svetski uvažena stručnjakinja i plodna autorka popularnih knjiga, naglasila je da obrazovanje počiva na entuzijazmu nastavnika da nijedno dete na ostane po strani. Budućnost obrazovanja podrazumeva usađivanje vrednosti snažnih, responzivnih i heterogenih učionica, insistira ona. 

„Old school” testiranje je prevaziđeno

Nove načine merenja u svrhe formativnih procena predstavio je profesor Dylan Wiliam, jedan od najslavnijih stručnjaka i najuvaženijih autora u sferi obrazovanja. Naglasio je da je „old school” testiranje bilo prikladno za XX vek, ali nije prikladno za XXI, u kom i učenici i nastavnici uče drugačije. 

Vrhunsko podučavanje zasniva se na onome što funkcioniše u praksi

Profesor Rob Coe je pionir učenja zasnovanog na dokazima, koje je predstavio i u svojoj knjizi o vrhunskom podučavanju. Nadahnuto se založio za razvoj kulture dokaza, gde potrebe pojedinačnih učenika mogu zadovoljiti jedino nastavnici i kreatori obrazovnih politika koji razumeju šta funkcioniše u praksi. 

Kreativnost i metakognicija grade infrastrukturu za učenje na neinvazivan način

Naša akademska direktorka dr Svetlana Belić Malinić posvetila je svoju prezentaciju legatu ser Kena Robinsona i njegovoj ogromnoj motivaciji da napravi iskorak u odnosu na stare načine rada. Naglašavajući kreativnost i metakogniciju kao transformativne koncepte koji grade infrastrukturu za učenje na neinvazivan način, predstavila je novu paradigmu metakognitivne kreativnosti, pedagogije dokazane kroz uticaj i osećaja sreće koji ovakav pristup izaziva. 

 „Tokom procesa promišljanja, svojim mislima dajemo nove perspektive kroz inkubaciju i iluminaciju ideja. Traženjem inspiracije u novim idejama, naš proces ’mišljenja o mišljenju’ dobija novu dimenziju i tu se zapravo stvara metakognitivna kreativnost”, rekla je dr Belić Malinić objašnjavajući elemente nove paradigme koju je predstavila na samitu. 

Cool škole kao primer najbolje prakse

Rukovodstvo samita prepoznalo je škole koje deluju u sklopu LINK Educational Alliance kao škole sa inovativnim idejama, naprednim liderstvom i rezonantnim etosom. Kao institucije koje redefinišu šta je to što čini jednu školu, Savremena osnovna škola i gimnazija, International School, ITHS i Allison Academy dospele su u žižu kao neke od najčudesnijih i najoriginalnijih škola u svetu, koje rade nešto drugačije, nešto hrabro, uvek sa učenjem u srcu.

„Pozvani smo da pokažemo svetu šta su naše vrednosti. Kod nas se osnažuju umovi, ali i oplemenjuju srca, a to najbolje dokazuje ljubav prema učenju kojom naši učenici odišu bez napora”, naglasila je dr Belić Malinić govoreći o ključnim elementima etosa naših škola.

LINK Educational Alliance delila je pozornicu sa nekim od najboljih škola na svetu, kao što su GEMS (Ujedinjeni Arapski Emirati), Barton Hill Academy (UK), Otto-Hahn-Gymnasium (Nemačka), Colegio Internacional de Levante (Španija), Pottsgrove High School (SAD) i Oxley College (Australija). 

„Zaista je velika čast biti prepoznat kao jedna od vodećih školskih grupacija u Evropi i šire. Nastavićemo da svim srcem obrazujemo građane sutrašnjice, koji će učiniti svet boljim mestom”, rekla je dr Belić Malinić na završnoj ceremoniji samita.  

LINKgroup spreman za 2022. godinu

Inspirisani inovativnim idejama, revolucionarnom pedagogijom i uticajnim strategijama predstavljenim na manifestaciji, stremićemo da održimo nivo kvaliteta zahvaljujući kojem smo se našli među najboljim svetskim školama. 

Do narednog Svetskog obrazovnog samita 2022. godine, obrazovne institucije LINKgroupa nastojaće da osnaže umove, oplemene srca i grade osećaj zajedništva, inspirišući učenike i nastavnike da primenjuju kreativno mišljenje i metakogniciju na svom putu ka akademskom uspehu. Za škole koje su još više „cool”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin