Prve u regionu: Ustanove LINK edu alijanse dodeljuju digitalne bedževe za profesionalno usavršavanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Prateći Evropski plan za digitalno obrazovanje i sopstvene razvojne planove usmerene na digitalizaciju Evropeustanove u sastavu LINK edu Alliance su prve regionalne ustanove koja kreiraju i dodeljuju digitalne bedževe

  • Šta su digitalni bedževi?
  • Ko su nosioci digitalnih bedževa?
  • Koje uslove treba da ispunite kako biste i vi dobili digitalni bedž?
  • Za šta se koriste digitalni bedževi?
  • Kakvi sve digitalni bedževi postoje?
  • Zašto se digitalni bedževi smatraju izuzetno važnim i aktuelnim poslovnim preporukama danas?
  • Koji je razlog da i američka agencija za istraživanje svemira NASA uvrsti digitalne bedževe u svoj rad?
  • Zbog čega uključenje LINK-ovih ustanova u sistem digitalnih bedževa predstavlja prekretnicu obrazovanja i zapošljavanja kod nas?

 Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo pokušati da odgovorimo kako bismo vam dočarali značaj i dalekosežnost najnovijeg poslovnog poduhvata LINK edu Alliance.

Kako pomeramo granice digitalizacije?

LINK edu alijansa stremi ka tome da svojim polaznicima, učenicima i studentima pruži digitalnije, otpornije, pravičnije, inkluzivnije, održivije, zelenije i aktuelnije obrazovanje. Jedno od sredstava u toj misiji su digitalni bedževi, kao vrsta mikrokredencijala za neformalno obrazovanje.

U želji da obrazuju građane 21. veka širokim opsegom vanvremenskih znanja i digitalnih kompetencija, institucije naše alijanse konstantno tragaju za inovativnim i efikasnim edukativnim pristupima i metodama.

Imajući svoje i težnje Evropske unije u vidu, uspostavili smo saradnju sa inovativnom globalnom online platformom „Open Badge Factory”. Zahvaljujući tome, u mogućnosti smo da u svoju ponudu uvrstimo digitalne bedževe koji mogu da vam olakšaju potragu za poslom, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu.

„Open Badge Factory” na svetskom nivou umrežava eksperte različitih profesija sa kompanijama i udruženjima iz svih sfera poslovanja.

Aktivnosti u vezi sa uvođenjem digitalnih bedževa sprovode se u sklopu projekta Evropske unije „Citizen 2.1”. LINK edu Alliance može da se pohvali da je jedina učesnica sa područja Srbije. 

Definicija digitalnih bedževa

Digitalni bedževi služe kao potvrda vaših raznovrsnih profesionalnih veština, kvaliteta ili interesovanja. Oni predstavljaju jedan od načina za prikazivanje vaših talenata, od onih praktičnih sposobnosti, kao što je napredno korišćenje određenog kompjuterskog softvera, preko akademskih dostignuća, do biznis uspeha – i to u online svetu.

S obzirom na to da dolaze u virtuelnom obliku, odgovaraju zahtevima modernog, sve digitalizovanijeg vremena i okruženja. 

 Svi bedževi i prateće kompetencije i karakteristike dolaze uz adekvatne i precizne opise. Njihov kredibilitet garantuju odabrane uticajne ustanove koje ih izdaju. Zalaganja LINK edu alijanse na polju školovanja generacija po meri savremenog doba omogućila su da se i mi nađemo među njima. 

Primeri digitalnih bedževa

Usvajanjem znanja i veština na našim institucijama dobićete i odgovarajuće digitalne bedževe koji će opisivati vaš razvojni put.  

Svi digitalni bedževi koje dodeljuje LINK edu Alliance odgovaraju očekivanjima današnjih uspešnih preduzeća i korporacija od zaposlenih, te tako možete dobiti „virtuelno odlikovanje” za znanje engleskog ili nemačkog jezika, rad u brojnim programskim jezicima, softversko testiranje, digitalni marketing ili web dizajn, ali i za brojne druge poželjne kompetencije. 

Kako možete iskoristiti digitalne bedževe u potrazi za poslom?

Sveopšta digitalizacija odavno je zahvatila sektore obrazovanja i zapošljavanja i od svih relevantnih aktera iziskuje konstantno prilagođavanje i inoviranje.

CV-jevi, koji su se u prošlosti dostavljali u materijalnoj formi, sada imaju digitalne formate. Uvođenje digitalnih bedževa za profesionalno usavršavanje još više je osavremenilo proces apliciranja za posao.

Vašem budućem poslodavcu, uz klasičan CV, možete pokazati i „Open Badge Passport”, u kome su izlistani svi digitalni bedževi koje posedujete. Povrh toga, oni se upotrebljavaju i kao relevantni rezultati tokom konkursa za nastavak studija. 

LINK edu Alliance u društvu američke agencije za istraživanje svemira NASA, Microsofta i drugih značajnih svetskih igrača

Digitalni bedževi, po principu dokazivanja stručnih kvalifikacija i napredovanja zaposlenih, primenjuju se i u Američkoj nacionalnoj vazduhoplovnoj i svemirskoj agenciji NASA, kompanijama Microsoft, IBM, Intel, čuvenom institutu Smitsonijan i brojnim evropskim univerzitetima. Njihove benefite uvideli su i mnogi drugi.

Činjenica da je LINK edu Alliance deo platforme „Open Badge Factory” zapravo je pokazatelj poštovanja međunarodne zajednice zato što, kao i prethodnih decenija, pratimo svetske trendove u obrazovanju i donosimo ih kod nas.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin