Savremena donosi finski model obrazovanja u region kroz zvaničnu akreditaciju New Nordic Schoola

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Savremena osnovna škola, čiji je osnivač LINKgroup, postala je jedina obrazovna ustanova u regionu koja je partner prestižne ustanove New Nordic School. Zvanično partnerstvo sa prestižnom finskim školom potvrda je da je inovativan i posvećen rad ove jedinstvene osnovne škole prepoznat u svetskim okvirima.

To je ujedno i nastavak misije Savremene da svojim učenicima pruži najkvalitetnija znanja i veštine primenjive u svim krajevima sveta. 

Finsko obrazovanje važi za najbolje na svetu

 Postoji niz metoda koje Finci primenjuju u obrazovanju i drugačije su od onih na koje je većina ostalih zemalja navikla, a očigledno daju i rezultate.

Tako u Finskoj nema standardizovanih testova, a učenici jednog razreda imaju više predavača. Učionica se smatra prostorom slobode, a zanimljivo je da su osnovna i srednja škola spojene u jednu.

Finska je jedna od onih zemalja koja je ozbiljno shvatila pitanje obrazovanja. Pokazatelj toga koliko se pažnje pridaje oblasti obrazovanja u Finskoj jeste činjenica da đaci ove zemlje već godinama postižu vrhunske rezultate na PISA testiranju, a neretko su i prvi u svetu. Na ovom testiranju rešavaju zadatke iz stvarnog života, a ima i pitanja u kojima moraju da naprave odluke u vezi sa finansijama i pokažu da znaju kako se koriste informacije.

Finska je bila na prvom mestu u čak tri istraživanja sprovedena 2000, 2003. i 2006. godine, dok je tokom ostalih godina bila visoko rangirana. Fascinantan je podatak da čak 93% studenata iz ove zemlje stiče svoju diplomu zahvaljujući ovom obrazovnom sistemu. 

Nordijski sistem koji transformiše obrazovanje

 Savremena osnovna škola poznata je kao institucija koja ne samo da prati već i postavlja svetske trendove u obrazovanju. Ova škola usmerena je na sveobuhvatan razvoj ličnosti deteta i u njoj se neguju kreativne, logičke i ostale veštine važne za uspešan akademski i profesionalni život. 

Kroz partnerstvo sa New Nordic Schoolom, Savremena je u svoje nastavne pristupe implementirala prestižni Nordic Baccalaureate program. Reč je o sveobuhvatnom i interdisciplinarnom kurikulumu koji se temelji na personalizovanom pristupu učeniku i u koji je utkano 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija – tiču se globalizacije nastavnog programa i podizanja svesti o važnosti društvenog i ekonomskog razvoja. 

U osnovi inovativnog pristupa nastavi nalazi se finski kurikulum osnažen najboljim svetskim nastavnim praksama kako bi učenicima pružio personalizovana i interdisciplinarna znanja primenjiva u svim krajevima sveta. 

Personalizovana nastava i sloboda u istraživanju

 Finski model obrazovanja se zasniva na izučavanju fenomena, usvajanju kompetencija i povezivanju znanja iz različitih oblasti. Na taj način učenici postaju sposobni da koncepte usvojene u školi uspešno primenjuju u različitim oblastima društvenog života kao skup interdisciplinarnih znanja i veština. 

Kroz ovaj jedinstveni program koji se praktikuje u Savremenoj osnovnoj školi učenici se ohrabruju da razvijaju svoju prirodno urođenu kreativnost, otkrivaju svoja prava interesovanja i slobodno oblikuju sopstvenu budućnost.

Personalizacija učenja praktično znači da je učenje skrojeno prema meri svakog učenika, omogućava razvoj u skladu sa sopstvenim ritmom. Pri tome se učeničke želje, potrebe i afiniteti stavljaju u centar onoga što oni uče i stvaraju u školi.

Takvi učenici su srećniji, zbog čega kasnije postaju i uspešniji! 

Inovativni principi na kojima se zasniva moderno obrazovanje

 Učenici ne usvajaju samo znanja i veštine već i značajne vrednosti globalnog građanstva, bez kojih je danas nezamisliv uspeh u bilo kom demokratskom društvu.

Nastava po Nordic Baccalaureate programu u Savremenoj počiva na 6 inovativnih principa modernog obrazovanja:

  1. future-ready učenje – škola okrenuta potrebama 21. veka;
  2. usvajanje i lokalizacija kompetencija – upoznavanje sa globalnim znanjima i veštinama i njihova primena u konkretnim kontekstima;
  3. svrsishodnost učenja kroz primenu u stvarnom svetu – otkrivanje smisla učenja kroz ukidanje granice između učionice i sveta koji nas okružuje;
  4. personalizovana nastava – školovanje prilagođeno učenikovim afinitetima, talentima i potrebama;
  5. interdisciplinarni pristup – povezivanje gradiva iz različitih predmeta u jednu celinu;
  6. opšte blagostanje učenika – pomaganje učenicima da odrastu u srećne i ispunjene pojedince.

 Kroz kombinaciju finskog modela obrazovanja sa drugim naprednim i inovativnim nastavnim praksama, u Savremenoj se neguju talenti učenika, razvijaju znanja i veštine koji su cenjeni od savremenih poslodavaca, vodi se računa o fizičkom i mentalnom zdravlju učenika kroz razvijanje empatije i upornosti u prevazilaženju problema i izazova.

Sa ponosom možemo da kažemo da je kroz Savremenu osnovnu školu finski model obrazovanja dostupan i u Srbiji. Kao ustanova koja ima ovakav inovativni edukativni model, Savremena sa pravom nosi titulu škole budućnosti jer njeni osnovci dobijaju prestižnu kombinaciju najboljih elemenata domaćeg, finskog i međunarodnog obrazovanja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin